Main menu

Wat zijn de talenten van jouw kind? – 5

talent kind blog 5De laatste blog in de serie ‘wat zijn de talenten van jouw kind?’ 5 inspirerende blogs, met veel ideeën over hoe jij als ouder de talenten van je kind kunt ontdekken en stimuleren!

Voordat we kijken naar de favoriete rol waarin jouw kind functioneert, eerst dit: als ouder lever je een gouden bijdrage door de activiteiten van je kind te observeren en beschrijven! Tot ongeveer 12 jaar zie je het talent van je kind op de meest natuurlijke manier tot ontwikkeling komen.

Daarna worden de omgevingsinvloeden op het zelfbeeld van je kind steeds groter – en soms zo groot dat de blik op de natuurlijke talenten die heel jong al spontaan te zien is, vervaagt. Ik begeleid regelmatig jongeren die een studiekeuze gaan maken. Als we dan praten over activiteiten die ze in hun leven tot nu toe leuk vonden om te doen, zijn veel herinneringen moeilijk terug te halen. Door jouw observaties als ouder kun je je kind op waardevolle ideeën brengen, om het gesprek over zijn of haar talenten en interesses op gang te brengen en op basis hiervan een goede studie- en beroepskeuze te maken!

Tip: hou op je computer een logboek bij van activiteiten waar je je kind gemotiveerd bezig ziet. Schrijf op wat je ziet: wat je kind aan het doen is, in welke omgeving hij of zij bezig is, met wie hij of zij samenwerkt. Vraag je kind naar wat hem of haar voldoening geeft: waar geniet je zo van als je dit aan het doen bent? Schrijf ook die antwoorden op. Dit kost je slechts een paar minuten, en gaandeweg zie je steeds meer de rode draad in wat je kind graag doet en waar hij of zij goed in is!

Pak de belangrijkste drie of vier verhalen over jouw kind er bij om te bekijken hoe jouw kind het liefst functioneert in relatie tot anderen om hem of haar heen.

Misschien werkt jouw kind het liefst alleen. ‘Alleen-vliegers’ zijn vooral bezig met hun eigen taak en inspanning. Ze hebben niet per se anderen nodig om in actie te komen en geconcentreerd te blijven werken. Misschien wordt dit in onze samenleving niet echt gezien als een talent. Want iedereen moet leren samenwerken, toch? Toch is dit voor sommige kinderen (én volwassenen) de beste manier om te werken en kan deze manier van werken in veel situaties ook positief gebruikt worden.

Sommige kinderen hebben een groep nodig om hun plek bepaald te krijgen. Ze zijn het liefst teamlid, en worden het liefst binnen een groep gevraagd om een rol op zich te nemen.

Of wellicht is jouw kind het liefst een leider. Hij of zij bepaalt graag waar de rest naar toe moet vliegen. In activiteiten die je opschrijft kan bijvoorbeeld naar voren komen dat je kind graag een groep vriendjes aanstuurt als ze bezig zijn met hun spel.

De laatste rol die ik wil benoemen is de rol van beïnvloeder. In die rol vindt je kind het heerlijk anderen iets te leren, anderen van iets te overtuigen, te onderhandelen of bemiddelen, advies te geven, of mensen op te trommelen om in actie te komen.

Wat voor kinderen heeft jouw zoon of dochter het liefst om zich heen? Heeft jouw kind mensen nodig: … die hem of haar een voorbeeld geven om zelf aan de slag te gaa? Waar hij mee kan samenwerken aan een taak? Die hij/zij iets kan leren? Die hij/zij kan leiden? Waar hij/zij adviezen aan kan geven? Die hij kan corrigeren? Waarvoor hij kan organiseren?

Later in werk is dit één van de belangrijkste elementen waarin een overlap moet zitten tussen wat je gemotiveerde werkrol is, en welke rol je in je functie inneemt.

Ik hoop dat je door deze blogs aan het denken bent gezet over de kwaliteiten van jouw kind. Zie de elementen die jouw kind motiveren niet als een ‘doos’ waar je kind niet uit kan, maar als een mooi fundament om op te bouwen. Als ouder mag je een loopbaancoach voor je kind zijn: observeren, luisteren, vragen stellen en tips en adviezen geven.

Mijn advies: lees alle 5 blogs nog eens door, zodat je aan de slag kunt. Denk je dat deze informatie voor anderen in jouw omgeving ook interessant is? Deel de informatie gerust!

Volg ons

Visit Us On FacebookVisit Us On Linkedin

Laatste nieuws

Contact

NATUURTALENT
loopbaancoaching & advies

André Kloosstraat 3
5237 BP Den Bosch

T: 06-48405752
E: jpeyron@natuur-talent.nl

Aangesloten bij Motivation Leaders
Geregistreerd bij het CRBKO

Privacyverklaring