Main menu

Wat zijn de talenten van jouw kind?

Talenten kindDit keer een blog over de talenten van jouw kind. Als ouder wil je niets liever dan dat je kind zijn of haar talenten tot bloei kan laten komen. Maar wat zijn dan die talenten? En waar en onder welke omstandigheden komen ze het best tot hun recht?

Natuurlijk, je kind is uniek. Maar in de dagelijkse gang van zaken is het helemaal niet zo logisch dat je die unieke kwaliteiten kunt ontdekken en eraan kunt bijdragen dat je kind zijn talent zo goed mogelijk ontwikkelt.

Onze kinderen fladderen in het rond. Kinderen kunnen gekke, onlogische, vreemde dingen doen. Zo heeft mijn jongste dochter van bijna 3 een passie voor slakken. Zodra ze in de tuin gaat spelen, zoekt ze een paar slakken, die vervolgens overal mee naar toe gaan: op de schommel, trampoline, of… naar binnen. Ze observeert ze tot in detail. Speelt ermee, en probeert uit wat ze doen als ze op hun kop moeten lopen onder de armleuning van een stoel of als ze een slak een steentje te eten geeft. Er sneuvelt er ook wel eens eentje. En laatst was dat binnen, ze was er per ongeluk op gaan staan, en had het slakkenslijm met haar schoentjes door de woonkamer verspreid…

Nog een voorbeeld is Gerard, 8 jaar oud. Terwijl zijn moeder aan de telefoon zit, heeft hij allerlei spulletjes uit zijn slaapkamer verzameld en op een tafeltje in de voortuin neergezet. Zelfs zijn goudvisjes heeft hij in zakjes gedaan, met de naam en prijs erop. Als zijn moeder aankomt, ziet ze hem druk onderhandelen met een paar kinderen uit de buurt

Dit zijn situaties waar we om kunnen glimlachen. Er zijn ook genoeg situaties waarin kinderen echt dwars liggen. Waarin we gefrustreerd, hopeloos, teleurgesteld of boos worden. Ze drinken hun flesjes niet volgens schema. Ze doen hun eigen ding, terwijl de verwachting is dat ze een bepaalde taak afmaken op school. Ze kunnen maar niet gemotiveerd de zwemles volgen of zakken voor de tweede keer in HAVO 4. Ze moeten hun kamer opruimen, maar zien dat ‘opruimen’ een tikkeltje anders dan wij dat doen. Het zijn situaties waarin we ons met de handen in ons haar afvragen: wat nu? Natuurlijk proberen we van alles om de opvoeding in goede banen te leiden.  De uitdaging zit ‘m er alleen in dat alle formules en lijstjes met tips om de ontwikkeling van je kind in goede banen te leiden, vaak niet zoveel effect hebben. Waarom niet? Nou, precies omdat je kind uniek is. Jouw zoon of dochter heeft een unieke mix van talenten, van manieren waarop hij de dingen het liefst aanpakt, van onderwerpen die haar interesseren, en omstandigheden waaronder hij of zij het best functioneert. En dát bepaalt voor een heel groot deel hoe ons kind zich gedraagt. Met lijstjes, verwachtingen, of goede bedoelingen veranderen we daar helemaal niks aan.

Het goede nieuws is: als we begrijpen hoe ons kind in elkaar zit, met hun natuurlijke talent én hun zwakheden, dan kunnen we de situaties waarin onze kids fladderen goed beoordelen en er op een nieuwe manier naar kijken. En … kunnen we ze uiteindelijk stimuleren om te gaan vliegen!

In de volgende blogs meer over de vleugels van jouw kind, de omstandigheden waarin jouw kind die vleugels het best kan gebruiken en met wie hij of zij het liefst samen op trekt tijdens de vlucht.

Meer blogs lezen over dit onderwerp? Volg en like Natuurtalent op Facebook!

Volg ons

Visit Us On FacebookVisit Us On Linkedin

Laatste nieuws

Contact

NATUURTALENT
loopbaancoaching & advies

André Kloosstraat 3
5237 BP Den Bosch

T: 06-48405752
E: jpeyron@natuur-talent.nl

Aangesloten bij Motivation Leaders
Geregistreerd bij het CRBKO

Privacyverklaring