Het MotivatieKompas

HOE EN WAAROM HET WERKT

Bijna iedereen die rondloopt met vragen over een keuze voor studie of ander werk, begint met het onderzoeken van functies en studies. Het bekijken van vacatures, voeren van netwerkgesprekken, lezen van informatie over bedrijven of mogelijke studies, het bezoeken van open dagen. Daar is niks mis mee, alleen er ontbreekt een belangrijke stap die nodig is in je zoektocht: inzicht in wie jij bent. Alleen dan heb je een kompas in handen om te kunnen beoordelen of functies en studies goed bij jou passen. 

Hoe vind je dan antwoord op de vraag waar je goed in bent en wat je leuk vindt?

Als kind komen je motivatie en talent heel natuurlijk naar voren. Je speelt in een boomhut met vriendjes, je verkleed jezelf samen met vriendinnen. Je geniet van hockey of turnen. Als tiener organiseer je graag een feestje en maak je een werkstuk voor school over de cultuur van de indianen in Zuid-Amerika. Je doet veel activiteiten die je leuk vindt en waar je goed in bent van nature.  

Rondom de puberteit wordt de invloed van omgeving steeds groter: je vrienden kiezen een profiel, dus waarom zou jij een andere richting kiezen? Werk moet geld opleveren, dus je kiest een brede studie waarmee je alle kanten op kunt. In de techniek zijn mensen nodig, en je bent er best goed in, dus kies je voor techniek. Je vader heeft een bedrijf en het is logisch en fijn dat jij hem opvolgt. Zie je wat er gebeurt? Keuzes worden vaak niet gemaakt op basis van motivatie en talent. Talent raakt 'verstopt', maar het goede nieuws is: het is nooit weg!

Om (weer) goed inzicht te krijgen in wie je bent is het belangrijk terug te gaan naar de rode draad die verborgen zit in de activiteiten die jij in je leven tot nu toe met plezier en voldoening hebt gedaan. Daarin zit informatie over:

  • de onderwerpen die jou boeien,
  • hoe je het liefst met mensen samenwerkt,
  • welke vaardigheden je graag en goed inzet,
  • in welke omstandigheden jij goed kunt functioneren,
  • en waar je de meeste voldoening uit haalt; je drijfveren.

Al die informatie samen vormt jouw MotivatieKompas. Iedereen heeft een uniek MotivatieKompas, geen is er hetzelfde! Het geeft inzicht in wat je motiveert, wat je graag doet en wat je goed kunt. Als je dit van jezelf weet, heb je een kompas om studies of beroepen mee te vergelijken. Je kunt beoordelen of je je motivatie kwijt kunt in dat werk, of juist niet. Pas dan kun je goede keuzes maken.

Je MotivatieKompas is duurzaam, het verandert niet en vormt een rode draad door je leven. Daarom is het niet te vergelijken met snelle talentenscans, persoonlijkheidsonderzoeken of psychologische tests die een momentopname geven en je 'in een hokje' plaatsen. 

Wil jij dit ook van jezelf weten? Neem dan contact op. We bespreken jouw specifieke vraag en gaan samen op zoek naar het antwoord.